Shell(ter) er et økologisk tempel som reflekterer over fortiden samtidig som det gir svar for en bærekraftig fremtid.
Shell(ter) er vårt forslag for bærekraftig turisme for Samong Haven, Bali - Indonesia. Prosjektet henter navnet sitt fra skjell funnet på det hellige fjellet Pura Ulun Jagat Kertha. Skjellene kommer fra sedimenter dannet under siste istid, da den indonesiske skjærgården var en del av to store landmasser: de vestlige delene var knyttet til Asia, de østlige delene til Australia. Under slutten av siste istid (for rundt 20 000–10 000 år siden) opplevde jorden globale klimaendringer; en global oppvarming med stigende gjennomsnittstemperatur forårsaket smelting av polare iskapper og bidro til stigningen av havoverflaten. Sundaland ble senket under grunt hav, og skapte Malacca-stredet, Sør-Kinahavet, Karimata-stredet og Javahavet.
Boligen ligger i en åsside i Sumberkima, vendt mot det hellige fjellet Pura Ulun Jagat Kertha, som er vert for et hinduistisk tempel. Et bambustak med hvite fliser skaper ly for den varme tropiske solen og kraftig nedbør i regntiden. Taket beskytter en underkonstruksjon av rammet jord designet i samsvar med bærekraftige og termiske prinsipper. Under det store bambustaket finner vi ly for søvn og meditasjon, bad for rensing av kroppen og et basseng for å kjøle deg ned på varme dager.
Shell(ter) er et økologisk tempel som reflekterer over fortiden samtidig som det gir svar for en bærekraftig fremtid. I inngangen til stedet finner vi den hinduistiske husguden Lord Ganesha med utsikt over stedet. Prosjektet er utformet i tråd med hinduistiske rektorer.
Shell(ter) er designet for Samong Haven gjennom PRAKSIS residency twenty An Urgent Situation. Det er resultatet av en samarbeidende designprosess. Hovedarkitekten var den norske arkitekten Hans-Petter Bjørnådal, takdesign i samarbeid med den norske arkitekten Kyrre Kalseth og den balinesiske bambusspesialisten Gede, med forskning og designbidrag av den kanadiske kunstneren Eric Almberg, den malaysiske arkitekten Zhe Rui Chen, kurator Ahmad Darkhabani, den kanadiske kunstneren Stephanie Florence, den franske landskapsarkitekten Doriane Mangosteen Happel, den malaysiske arkitekturforskeren Afaf Ismail, den malaysiske arkitekten Eleena Jamil, den jamaicanskfødte arkitekten Don Lawrence, det norske arkitektstudioet Majoren tegnestue, den ugandiske arkitektdesigneren Tadeo Nedala og den norske kunstneren Tanja Thorjussen.
Residensen ble støttet av Nordic Culture Fund, British Council, Arts Council Norway og Oslo kommune.
Comentarios